BEYAZ LAHANA DOLMASI (zeytinyağlı )



Dolmayi kim sevmezki,heleki bol zeytinyağlı bol ekşili immmm nefiss  olur Nefiss. İncecik kelem yaprakları,bol ekşili iç harçi ,kalem gibi ince sarimli damak Şenlendiren bir lezzette olan, bu dolmamız efendim itina ile sarıldı,ve aynı gün bitti.Ne üzücü degilmi iç hazırlığı sarması neredeyse 2 saat alıyor. Ama yemesi 2 dakika bile değil yanliz 2 saniye :))ne yapalım bizde güzel şeyler hemen bitiyor deriz degilmi sarmaya devam ederiz ...



Beyaz lahana sarma tarifime geçmeden once
Zeytinyağlı diğer dolma tariflerimi de inceleyebilirsiniz.

Zeytinyağli kuru patlıcan dolması
Zeytinyağlı asma yapraği sarması
Zeytinyağlı biber dolması

MALZEMELER
1 top büyük beyaz lahana(kelem)

İç harcı için :
2.5 su bardağı pirinç
2 adet büyük boy kuru soğan
1 dolu yemek kaşığı biber salçası
Yarim demet maydanoz
2.3 yemek kaşığı nar ekşisi
Sumak
Karabiber
Pul biber
Tuz

YAPILIŞI

Lahanaları güzelce ayıklayip kaynayan suyun içine atalım.Hafif yumusayinca bir kevgir yardımı ile alalım,ayrı bir kaptadaki soğuk su içine atalım,süzgece alalım Bu arada iç harcı hazırliyalim, pirinçleri güzelce yıkayalım ve 10 dk kadar sıcak suda bekletelim . Soğanları incecik dograyalım pembelesince içine salçayi ilave edelim. Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri ekeyelim iyice kavuralım. Altını kapattiktan sonra nar ekşisi,
Tuz ve bütün baharatları ilave edelim maydanozu incecik dograyalım ve hepsini karıştıralım. İç harcı miz da hazır olduğuna göre sarmaya başlayalım. Kalın ve sert bölümü elimizle veya bıçak yardımı ile keselim ince yaprak kısmını kullanalım, cokta büyük bir parça olmamak şartı ile önümüze bir parça serelim içine bir tatlı kaşığı iç harcı koyalım ve sağ ve Sol tarafları içe doğru katlayıp saralim.Bu şekilde bütün  yapraklar bitince yarım çay bardağı kadar nar ekşisi üzerine dökelim tuz katalım ve üzerine hafif gelecek şekilde sıcak su ilave edelim ve uygun bir tabak koyalım,kısık ateşte pirinçler pişene kadar pişirelim soğuk servis yapalım ...

AFİYET OLSUN. .